Akne (finnar)

f_l45t801t0

Akne (stavas även acne) är vanligt från tidig pubertet och ungefär var tredje person har så uttalade besvär att han/hon önskar behandla besvären. Akne upp i vuxen ålder är vanligt och ca 5 % av alla kvinnor och 3 % av alla män har fortfarande viss aktivitet vid 40 års ålder.

Akne har ingen koppling till livsstilsfaktorer, dålig hygien eller liknande.

Symtom

Diagnosen är oftast uppenbar i tonåren med pormaskar och finnar i ansikte samt ofta på bröst och rygg. Vid mer uttalad akne kan det finnas ett inslag av djupare akne. Om man har djupare akne och inte behandlar, är risken stor att det blir ärr efter läkning. Därför är det viktigt att komma igång med effektiv behandling.

Behandling

Det är viktigt att förstå att akne går att behandla. Det finns hjälp att få och man ska inte behöva må dåligt av att ha akne. Hur behandlingen går till beror på hur besvären ser ut.

Lindrigare akne

Vid lindrigare akne förskrivs olika typer av krämer. Vid mer uttalad akne kan medicinering i form av tabletter behövas i kombination med utvärtes behandling, d.v.s. någon form av kräm. Tablettbehandling med Lymecyclin (Tetralysal) ges då i 3 månader. När man tar Tetralysal går det bra att vara i solen och använda mjölkprodukter, något som man avrådde från förr med äldre tetracyklinpreparat.

Djup akne

Om man har svår akne, eller om man inte fått ett tillfredsställande behandlingsresultat vid andra former av akne, kan vi förskriva behandling med läkemedlet Isotretinoin (hette tidigare Roaccutan), ofta i mer än 6 månader. Detta preparat ger långtidsläkning hos de allra flesta personer. Isotretinoin är fosterskadande och Läkemedelsverket har därför föreskrivit graviditetskontroller hos kvinnor.

Vanliga biverkningar är torrhet i hud och slemhinnor. En mindre vanlig biverkan är muskel- och ledvärk. Förekomst av depressioner är diskuterat, men är inte bevisat vid behandling med Isotretinoin. När vi skriver ut Isotretinoin så får man komma till oss på regelbundna kontroller med provtagning, till dess att aknen är borta och helt utläkt. Kvinnor får lämna graviditetstest.