Skip to main content

Behandling av fot- och nagelsvamp

Om fot-och nagelsvamp

Fotsvamp är mycket vanligt. Nästan alla utsätts för svampsmitta någon gång i livet och många utvecklar någon form av fotsvamp. Faktorer som underlättar för svampsmittan är varma, svettiga fötter utan luftning, gärna utsatta för mekaniskt slitage (t.ex. motion).

Vad orsakar fot- och nagelsvamp

Fotsvamp och nagelsvamp är två vanliga hudåkommor som orsakas av trådsvamp. Dessa svampinfektioner kan vara besvärliga och ibland svåra att behandla om de inte hanteras korrekt. Fotsvamp, även känd som tinea pedis, är en irriterande åkomma som ofta uppstår på grund av svampinfektioner som trivs i varma och fuktiga miljöer. Exponering för offentliga omklädningsrum, gymduschrum eller gemensamma badanläggningar är vanliga sätt att komma i kontakt med svampen som orsakar fotsvamp. Det är särskilt viktigt att hålla fötterna rena och torra samt undvika att dela skor och handdukar för att förebygga spridning av fotsvamp.k till eksemet är ovanligt. Det vill säga, det är sällsynt att t.ex. vissa födoämnen ger någon eksemreaktion hos vuxna människor. Det är den torra huden som ger känsligheten i huden.

Symtom av fot- och nagelsvamp

Vanligen lätta till måttliga symtom under kort tid eller återkommande.

  • Klåda, torrhet, fjällning
  • Vätskning
  • Irriterad hud, framför allt mellan tårna
  • Gula tjocka naglar om naglarna är drabbade

Hur behandlar man fot- och nagelsvamp

Ofta kräm mot svampinfektion i en eller ett par veckor. Vid svårare svampinfektion eller när naglarna är angripna sätts ofta tablettbehandling in. Denna kan pågå ett par veckor till 3 månader om man har tex svampinfekterade fotnaglar. Om vi sätter in tablettbehandling tar vi alltid ett svampprov först för att bekräfta vilken typ av svamp som har angripit foten.

nagelsvamp.jpeg

Förebyggande behandling

För att undvika att drabbas av fotsvamp rekommenderar vi att man undviker kraftigt svampkontaminerade områden såsom högfrekventerade fuktiga golv, motionsanläggningar, simhallar och liknande. Använd gärna badskor på sådana platser.

För dig med sjukvårdsförsäkring

Boka ditt besök via ditt försäkringsbolag

Kontakta ditt försäkringsbolag eller klicka på deras logotyp nedan.

Specialistsjukvård inom 1-2 veckor

Boka tid

Obligatorisk