Skip to main content

Tips på hur du kan undvika solskador

Att undvika solskador är viktigt för att bibehålla hudens hälsa och minska risken för hudcancer. Här är några tips för att skydda din hud mot solskador:

  1. Använd solskydd: Applicera solskyddsmedel med ett brett spektrum (som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar) och med en solskyddsfaktor (SPF) på minst 30. Applicera generöst över hela kroppen minst 15 minuter innan du går ut i solen och återapplicera varje 2 timmar eller oftare om du svettas mycket eller badar.
  2. Bär skyddande kläder: Täck hudytan så mycket som möjligt med löst sittande kläder, långärmade skjortor, långbyxor och bredbrättade hattar för att skugga ansikte, hals och öron.
  3. Undvik solen under dess starkaste timmar: Försök att undvika att vara ute i solen mellan kl. 10 och 16, när solens strålar är som starkast och orsakar mest skada på huden.
  4. Sök skugga: Om möjligt, sök skugga under parasoller, träd eller andra strukturer när du är utomhus för att minska exponeringen för solen.
  5. Använd solglasögon: Skydda dina ögon genom att bära solglasögon som erbjuder 100% UV-skydd för att förhindra skador på hornhinnan och ögonlocken.
  6. Var extra försiktig vid vatten, snö och sand: Dessa ytor kan reflektera solens strålar och öka risken för solskador, så se till att vara extra noggrann med solskydd när du är i närheten av dem.
  7. Undersök din hud regelbundet: Kontrollera din hud regelbundet för eventuella förändringar, inklusive nya fläckar, färgförändringar eller förändringar i formen av befintliga födelsemärken eller leverfläckar. Om du märker några misstänkta förändringar, kontakta en hudläkare för en undersökning.

Genom att följa dessa tips och vara medveten om solens skadliga effekter kan du minska risken för solskador och skydda din hud mot långsiktiga konsekvenser såsom för tidigt åldrande och hudcancer.

För dig med sjukvårdsförsäkring

Boka ditt besök via ditt försäkringsbolag

Kontakta ditt försäkringsbolag eller klicka på deras logotyp nedan.

Specialistsjukvård inom 1-2 veckor

Boka tid

Obligatorisk